Paprykarz z kaszy jaglanej
Składniki:
kasza jaglana 1/3 szklanki
marchewka 1 szt
marchewka 1 szt
korzeń pietruszki 1 szt
seler 1/2 szt
por ok 4 cm
cebula 1 mała
czosnek 1 ząbek
passata 250 ml
imbir świeży ok 2 cm
majeranek
bazylia
papryka chili
sól, pieprz, cukier
sos sojowy 2 łyżki
imbir świeży ok 2 cm
majeranek
bazylia
papryka chili
sól, pieprz, cukier
sos sojowy 2 łyżki
Przepis na dobrze ugotowaną kasze jaglaną
Warzywa myjemy, obieramy i ścieramy na tarce. Cebule, por drobno kroimy, czosnek i imbir przeciskamy przez praske. Na patelni rozgrzewamy oliwę wkładamy cebule, por, czosnek i imbir i podsmażamy chwile, następnie dodajemy resztę warzyw, dusimy. Po ok 10 min dodajemy passate i odrobinę wody. Smażymy, aż warzywa staną się miękkie a sos trochę zgęstnieje. Doprawiamy do smaku przyprawami, miksujemy wszystko blenderem. Na koniec mieszamy z ugotowaną kaszą jaglaną. Najlepiej zostawić na noc aby smaki dobrze się przeszły.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz