Kasza Jaglana
Kasza Jaglana
Czas: 30 min Poziom: Łatwe
W przepisach często wykorzystuje kaszę jaglaną, można użyć ją do deserów, wypieków i do dań wytrawnych. Podpowiem jak ugotować ją żeby była smaczna i sypka. Dla mnie odpowiednia porcja to pół szklanki, wsyp ją do rondelka i podpraż na sucho, aż do pojawienia się specyficznego zapachu. Przepłucz ją gorącą wodą na sitku o małych dziurkach, im dłużej będziesz ją płukać tym będzie bardziej sypka i pozbędziemy się jej specyficznego gorzkiego smaku. Wkładamy znowu do rondelka, zalewamy gorącą wodą, tak żeby wody było około 1 cm nad powierzchnią kaszy. Zostawiamy na małym ogniu, pod przykryciem i czekamy aż cała woda się wchłonie, nie mieszać. Zanim zacznie się gotować można dodać łyżeczkę soli.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz