Jagielnik z mango

Jagielnik z mango 

Czas: 60 min Poziom: Łatwe

Składniki na spód:
ciasteczka czekoladowe np. łakotki 2 opakowania
masło 125 g

Składniki na środek:
kasza jaglana 2/3 szklanki
soczyste mango 2 szt 
cukier puder 1/2 szklanki
śmietanka kokosowa ( mleko kokosowe w puszce zostaw na noc w lodówce, ta gęsta biała część to śmietanka kokosowa) 1 puszka
żelatyna w proszku 3 łyżki

Składniki na górę
soczyste mango 1 szt
żelatyna w proszku 2 łyżki
biała czekolada

Ciasteczka miksujemy blenderem na proszek, dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wylepiamy dno i boki formy. Wkładamy do lodówki.

Żelatynę wsypujemy do małego garnuszka i zalewamy ją 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiamy na 10 min, aż spęcznieje. Mango myjemy, obieramy i blendujemy na gładko. Do miski wkładamy mus z mango, cukier puder oraz delikatnie przestudzoną ale jeszcze ciepłą kaszę jaglaną, miksujemy wszystko na jednolitą masę. Trzeba wszystko dobrze zmielić, żeby nie było czuć grudek kaszy. Żelatynę podgrzewamy delikatnie, aż się rozpuści. Należy uważać, żeby jej nie zagotować bo straci swoje właściwości żelujące. Do masy dodajemy śmietankę kokosową i rozpuszczoną żelatynę, wszystko dokładnie mieszamy. Przelewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki, w między czasie przygotowujemy "polewę" z mango.
Żelatynę wsypujemy do małego garnuszka i zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiamy na 10 min. Mango myjemy, obieramy i miksujemy na gładko. Kiedy żelatyna spęcznieje zaczynamy ją podgrzewać, tak żeby się rozpuściła ale nie zagotowała. Mieszamy z musem z mango. Na wierzchu jagielnika robimy kropki z mango a następnie robimy mazaje patyczkiem. Białą czekoladę kroimy na kawałki nożem i posypujemy nią ciasto. Wkładamy do lodówki, aż się wszystko stężeje. 
Smacznego


Komentarze