Sernik jagodowy na zimno bez nabiału

Sernik jagodowy na zimno 
bez nabiału

Czas: 60 min Poziom: Łatwe
Składniki na spód:
ciasteczka czekoladowe np. łakotki 2 opakowania
masło 125 g

Składniki na środek:
kasza jaglana 2/3 szklanki
jagody 1 i 1/2 szklanki
cukier puder 1/2 szklanki
śmietanka kokosowa ( mleko kokosowe w puszce zostaw na noc w lodówce, ta gęsta biała część to śmietanka kokosowa) 1 puszka
żelatyna w proszku 2 łyżki

Składniki na górę
galaretka truskawkowa
jagody 1 szklanka

Robimy galaretkę wg przepisu, odstawiamy do delikatnego zgęstnięcia.

Ciasteczka miksujemy blenderem na proszek, dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wylepiamy dno i boki formy. Wkładamy do lodówki.

Żelatynę wsypujemy do małego garnuszka i zalewamy ją 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiamy na 10 min, aż spęcznieje. Do miski wkładamy jagody, cukier puder oraz delikatnie przestudzoną ale jeszcze ciepłą kaszę jaglaną, miksujemy wszystko na jednolitą masę. Trzeba wszystko dobrze zmielić, żeby nie było czuć grudek kaszy. Żelatynę podgrzewamy delikatnie, aż się rozpuści. Należy uważać, żeby jej nie zagotować bo straci swoje właściwości żelujące. Do masy dodajemy śmietankę kokosową i rozpuszczoną żelatynę, wszystko dokładnie mieszamy. Przelewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki, aż zgęstnieje. Sernik posypujemy świeżymi jagodami i wylewamy na górę galaretkę. Galaretka powinna być na tyle gęsta żeby można ją było wyłożyć na górę sernika ale nie powinna się wylewać z formy. 
Smacznego



Komentarze