Sernik jaglany truskawkowy na zimno
Sernik jaglany truskawkowy
na zimno
Składniki na spód:
ciasteczka czekoladowe np łakotki 2 opakowania
masło 125 g
Składniki na środek:
kasza jaglana 2/3 szklanki
truskawki 300 g
cukier puder 1/2 szklanki
śmietanka kokosowa ( mleko kokosowe w puszce zostaw na noc w lodówce, ta gęsta biała część to śmietanka kokosowa) 1 puszka
żelatyna w proszku 2 łyżki
Składniki na górę
czekolada gorzka 1 szt
masło 1 łyżeczka
masło 1 łyżeczka
truskawki
Ciasteczka miksujemy blenderem na proszek, dodajemy rozpuszczone masło i mieszamy. Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wylepiamy dno i boki formy. Wkładamy do lodówki.
Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu https://testowniasmaku.blogspot.com/2018/04/kasza-jaglana.html
Żelatynę wsypujemy do małego garnuszka i zalewamy ją 1/4 szklanki zimnej wody, odstawiamy na 10 min, aż spęcznieje. Do miski wkładamy truskawki, cukier puder oraz delikatnie przestudzoną ale jeszcze ciepłą kaszę jaglaną, miksujemy wszystko na jednolitą masę. Trzeba wszystko dobrze zmielić żeby nie było czuć grudek kaszy. Żelatynę podgrzewamy delikatnie, aż się rozpuści. Należy uważać żeby jej nie zagotować bo straci swoje właściwości żelujące. Do masy dodajemy śmietankę kokosową i rozpuszczoną żelatynę, wszystko dokładnie mieszamy. Przelewamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki, aż zgęstnieje. Po tym czasie ozdabiamy świeżymi truskawkami i czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej z łyżką masła.
Komentarze
Prześlij komentarz