Pierogi z dynią
Pierogi z dynią
Czas: 60 min Porcje: 30 szt Poziom: Średnie
Składniki na ciasto:mąka pszenna 300 g
mąka pełnoziarnista pszenna 200 g
jajko 1 szt
sól 1 łyżeczka
woda gorąca ok 1/2 szklanki
Składniki:
dynia 1 kg
twaróg półtłusty 150 g
rozmaryn świeży
pietruszka natka
pestki dyni
kurkuma 1 łyżeczka
kolendra zmielona 1 łyżeczka
syrop z agawy 1 łyżeczka
imbir 1 łyżeczka
jajko 1 szt
Dynie kroimy w drobna kostkę, mieszamy z solą, pieprzem i świeżym rozmarynem. Blachę do pieczenia wykładamy papierem, wysypujemy na nią dynię i pieczemy w 180 stopniach przez 30 min. Zostawiamy do ostygnięcia.
Mąkę i sól mieszamy z jajkiem, dodajemy stopniowo wodę. Wyrabiamy do uzyskania jednolitego, sprężystego ciasta. Formujemy kulę i przykrywamy ją miską, zostawiamy na ok 30 min.
Wszystkie składniki farszu mieszamy ze sobą, dobrze przyprawiamy solą i pieprzem. Ciasto mocno rozwałkujemy, wycinamy w nim koła. Nadziewamy farszem i wkładamy do wrzącej wody. Gotujemy przez 2 min licząc od wypłynięcia pierogów na wierzch. Polewamy wszystko rozpuszczonym masełkiem.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz