Makaron z krewetkami i mango

Makaron z krewetkami i mango 

Czas: 30 min Porcje: 3 Poziom: Łatwe

Składniki:
makaron ryżowy 1/2 opakowania
krewetki 1 opakowanie
mango 1 szt
cukinia 1 /2 szt
marchewka 1 szt
papryka 1/2 szt
limonka 1/2 szt
kolendra świeża
sezam
imbir świeży 2 cm
czosnek 1 szt
cebula 1/2 szt
ostra papryczka wedle smaku

Sos:
sok z limonki 1 szt
cukier  brązowy 2 łyżeczki
sos sojowy 2 łyżeczki


Makaron gotujemy według opisu na opakowaniu. 

Krewetki rozmrażamy, płuczemy i zostawiamy je na durszlaku. Warzywa kroimy w słupki. Na patelni rozgrzewamy olej wkładamy pokrojony czosnek, cebule i przeciśnięty przez prasę imbir. Po chwili dodajemy drobno pokrojoną papryczkę i resztę warzyw. Smażymy na małym ogniu ok 10 min. Dodajemy krewetki smażymy przez 5 min. Robimy sos, wlewamy go na patelnie po chwili dodajemy pokrojone w kostkę mango  i ugotowany makron. Wszystko posypujemy uprażonym sezamem i dokładnie mieszamy. Gotowe danie przekładamy na talerze, posypujemy poszatkowaną kolendrą. Dodajemy 1/4 limonki, którą wyduszamy przed samym jedzeniem. 

Smacznego! 


Komentarze