Kasza gryczana z grzybami

Kasza gryczana z grzybami

Czas: 40 min Porcje: 2 Poziom: Łatwe  

Składniki:
kasza gryczana
grzyby mieszane 200 g
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
sos sojowy 2 łyżki
majeranek 1 łyżka
liść laurowy 2 szt
ziele angielskie 3 ziarenka
pestki słonecznika
roszpunka
buraki gotowane 2 szt
ocet balsamiczny 2 łyżeczki
cukier 2 łyżeczki
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Grzyby wyczyść, pokrój na mniejsze kawałki i zagotuj w wodzie przez 10 min.

Kaszę ugotuj na małym ogniu z dodatkiem, liścia laurowego, ziela anielskiego. Na patelni rozpuść łyżeczkę masła, włóż poszatkowaną cebule i czosnek. Po chwili dodaj grzyby z odrobiną wody po gotowaniu, duś ok 10 min. Dodaj kaszę, sos sojowy, majeranek, słonecznik, wymieszaj. 

Buraki pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę z oliwek, włóż buraczki,  cukier, ocet balsamiczny. Podsmażaj, aż cukier się rozpuści, dopraw solą i pieprzem. 

Na talerzu ułóż liście roszpunki, na to połóż kaszę a wszystko posyp buraczkami. 

Smacznego!


Komentarze