Risotto z grzybami i dynią

Risotto z grzybami i dynią  

Czas: 40 min Porcje: 2 Poziom: Łatwe 
Składniki:
ryż do risotto 1/2 szklanki
grzyby 200 g
dynia 200 g
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
parmezan starty 1/2 szklanki
bulion 500 ml
sól, pieprz
rukola
pestki dyni
natka pietruszki

Dynie kroimy na mniejsze kawałki, mieszamy z oliwą, solą, pieprzem. Dynie wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy przez 30 min (aż będzie miękka). 

Grzyby czyścimy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy. Przekładamy na durszlak aby dobrze się odsączyły. 

Przygotowujemy bulion, musi być ciągle gorący.

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę masła, wsypujemy ryż i pokrojoną cebule oraz czosnek. Prażymy, aż ryż zrobi się przejrzysty. Jeśli lubicie i możecie w tym momencie możecie dodać lampkę białego wytrawnego wina i poczekać, aż odparuje. Do ryżu dodawać stopniowo bulion, często mieszając. Jak ryż zacznie robić się miękki dodaj grzyby, po chwili dynię. Jak ryż będzie już gotowy dodaj potarty parmezan, łyżkę masła, poszatkowaną pietruszkę, sól i pieprz. Wymieszaj wszystko do momentu aż ser się rozpuści. Danie przełóż na talerz, posyp pestkami dyni i rukolą.

Smacznego 


Komentarze