Polędwica w zielonym pieprzu z sosem grzybowym

Polędwica w zielonym pieprzu z sosem grzybowym

Czas: 40 min Poziom: Łatwe Porcje:
Składniki:
polędwica wieprzowa 1 szt
pieprz zielony w kulkach 2 łyżki
tymianek 1 łyżeczka
rozmaryn 1 łyżeczka
sól
grzyby 250 g
śmietana 18% 200 ml
pietruszka natka
cebula 1 szt

Polędwice zamarynuj w przyprawach i oliwie, odstaw na 15 min. 

Grzyby wyczyść, pokrój na kawałki i zagotuj w wodzie. Na patelni rozgrzej olej i wrzuć pokrojoną cebule. Po chwili dodaj grzyby i podsmażaj przez 5 min. Dodaj śmietanę na pół z wodą, sól, pieprz. Smaż co jakiś czas mieszając, aż sos zgęstnieje i nabierze aromatu. 

Polędwice włóż na rozgrzaną patelnie i przysmaż z każdej strony, po ok 3 min. Następnie zapakuj ją dokładnie w folie aluminiową i włóż do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 20 min. Po wyciągnięciu odstaw na 5 min, następnie pokrój w plasterki. 

Sos grzybowy posyp poszatkowaną pietruszka. Na talerz wyłóż polędwiczki i polej je sosem. Polecam jako dodatek podać pyzy. 
Smacznego 


Komentarze