Pęczotto z rydzami

Pęczotto z rydzami

Czas: 40 min Porcje: 2 Poziom: Średnie

Składniki:
kasza pęczak 2/3 szklanki
bulion 500 ml
chorizo ok 2/3 kiełbaski
rydze 250 g
wędzony twaróg
pestki dyni
jarmuż
czosnek 1 ząbek
cebula szalotka 1 szt
natka pietruszki
sól, pieprz

Grzyby czyścimy, odcinamy nóżkę, kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy masło i wkładamy grzybki, smażymy na małym ogniu ok 5 min.

Jarmuż oddzielamy od łodyżek, wkładamy do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem. Wszystko porządnie mieszamy, tak żeby oliwa dobrze pokryła listki jarmużu. Wkładamy na papier do pieczenia i pieczemy przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Bulion musi być cały czas gorący. Chorizo kroimy w plasterki a później jeszcze na pół. Na patelni rozgrzewamy masło wkładamy kiełbaskę. Przysmażamy przez chwilę, następnie wyciągamy na papier kuchenny do odsączenia. Dodajemy pokrojoną cebulę i czosnek, prażymy chwilę. Następnie dodajemy kaszę, po chwili smażenia polewamy wszystko odrobiną bulionu. Kolejną porcje bulionu dodajemy jak poprzednia się wchłonie. Powtarzamy, aż kasza zrobi się miękka. Na koniec dodajemy rydze, kiełbaskę, pokrojoną natkę pietruszki, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy wszystko. Kaszę przekładamy na talerz, posypujemy pokruszonym serem, pestkami dyni i chipsami z jarmużu. 

Smacznego! 


Komentarze