Makaron z czerwoną soczewicą
Makaron z czerwoną soczewicą
Czas: 40 min Poziom: Łatwe Porcje: 4
Składniki:
makaron
mięso mielone 300 g
pomidory 5 szt
soczewica 2/3 szklanki
cebula mała 1 szt
czosnek 1 ząbek
suszone pomidory 4 szt
słodka papryka w proszku
oregano
bazylia suszona
sól, pieprz
parmezan
bazylia świeża
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Soczewice gotujemy według przepisu na opakowaniu.
Pomidory zalewamy wrzątkiem i ściągamy z nich skórę, kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej pokrojoną w kostkę cebule i przeciśnięty przez prasę czosnek. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem wkładamy na patelnie. Kiedy mięso się usmaży dodajemy pomidory i soczewice, a następnie przyprawy. Gotuj, aż pomidory puszczą sok i zrobią się miękkie ok 15 min. Suszone pomidory drobno poszatkuj i dodaj do sosu. Gotowy sos wymieszaj z makaronem. Posyp tartym parmezanem i świeżą bazylią.
Smacznego!
Komentarze
Prześlij komentarz