Makaron z czerwoną soczewicą

Makaron z czerwoną soczewicą 


Czas: 40 min Poziom: Łatwe Porcje: 4
Składniki:
makaron 
mięso mielone 300 g 
pomidory 5 szt
soczewica 2/3 szklanki
cebula mała 1 szt
czosnek 1 ząbek
suszone pomidory 4 szt
słodka papryka w proszku 
oregano 
bazylia suszona
sól, pieprz
parmezan
bazylia świeża

Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu. 
Soczewice gotujemy według przepisu na opakowaniu. 
Pomidory zalewamy wrzątkiem i ściągamy z nich skórę, kroimy na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, smażymy na niej pokrojoną w kostkę cebule i przeciśnięty przez prasę czosnek. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem wkładamy na patelnie. Kiedy mięso się usmaży dodajemy pomidory i soczewice, a następnie przyprawy. Gotuj, aż pomidory puszczą sok i zrobią się miękkie ok 15 min. Suszone pomidory drobno poszatkuj i dodaj do sosu. Gotowy sos wymieszaj z makaronem. Posyp tartym parmezanem i świeżą bazylią. 

Smacznego! 




Komentarze