Krem z dyni

Krem z dyni

Czas: 60 min Poziom: Łatwe
Składniki:
dynia 1 kg
cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
imbir 3 cm
curry 1 łyżeczka
kurkuma 1 łyżeczka
cynamon 1 łyżeczka
papryka wędzona 1 łyżeczka
płatki chili wg upodobań
masło orzechowe 2 łyżki
mleko kokosowe 1 puszka

Dynie kroimy na kawałki, wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy przez 30 min. Wyciągamy, studzimy, odkrawamy skórę. Do garnka wkładamy 1 łyżeczkę masła, pokrojoną cebule, przeciśnięty przez prasę czosnek i imbir. Po chwili dodajemy przyprawy i smażymy wszystko, dodajemy dynie. Następnie zalewamy wszystko wodą i gotujemy 15 min. Zostawiamy, aż trochę ostygnie, dodajemy masło orzechowe. Wszystko blenudjemy na krem, dodajemy mleko kokosowe, przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze przez chwilę.

Możemy podać z kluseczkami i poszatkowaną natką pietruszki albo kolendrą

Smacznego!


Komentarze