Kasza pęczak z brokułami

Kasza pęczak z brokułami

Czas: 40 min Poziom: Łatwe Porcje: 2
Składniki:
kasza pęczak 1/2 szklanki
migdały 1/3 szklanki
brokuł 1/2 szt
sól, pieprz
sok z 1/2 cytryny
natka pietruszki

Dodatkowo:
łosoś
ulubione przyprawy
chipsy z jarmużu

Jarmuż oddzielamy od łodyżek, wkładamy do miski, skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i pieprzem. Wszystko porządnie mieszamy, tak żeby oliwa dobrze pokryła listki jarmużu. Wkładamy na papier do pieczenia i pieczemy przez 10 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Brokuły umyć, podzielić na mniejsze różyczki i zagotować w osolonej wodzie. Kiedy brokuły będą al dente wyciągnij je z wody. 
Kaszę zagotuj wg przepisu na opakowaniu. Migdały pokroić na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej łyżeczkę masła, włóż kaszę, brokuły, migdały podsmażasz przez chwilę. Przypraw do smaku i zamieszaj. Na koniec posyp wszystko poszatkowaną natką pietruszki. 
Dodatkowo możesz ugrillować łososia zamarynowanego w swoich ulubionych przyprawach. Wszystko posyp chipsami z jarmużu.

Smacznego! 


Komentarze