Jajko poche

Jajko poche
 Czas: 30 min Porcje: 2 Poziom: Łatwe
Składniki:
jajko 2 szt
ocet winny 1 łyżka
szpinak
czosnek 1 ząbek
wędzony twaróg
wędzony łosoś
oliwa z oliwek 4 łyżki
musztarda francuska 1 łyżeczka
sól, pieprz
pestki słonecznika
chleb

Szpinak myjemy i dusimy na łyżeczce masła, dajemy sól i pieprz.

Zagotowujemy garnek z wodą, kiedy woda zacznie wrzeć wlewamy ocet. Jajko wbijamy do misiaczki i wlewamy pomału do wody. białko zagarniamy łyżeczką, tak żeby utworzyć kule. Gotujemy przez 2 min. Wyjmujemy łyżką cedzakową na papier kuchenny. 

W szklance mieszamy oliwę z musztardą i przyprawami. 

Chleb tostujemy, układamy na nim szpinak, łososia i pokruszony ser. Na górze kładziemy jajko i polewamy wszystko sosem i posypujemy słonecznikiem. 

Smacznego! 


Komentarze