Tarta z figami
Tarta z figami
Czas: 30 min Poziom: Łatwe
markizy czekoladowe 2 opakowania
masło 3 łyżki
kremówka 100 ml
mascarpone 500 g
cukier puder 2 łyżeczki
biała czekolada 100 g
figa świeża 5 szt
Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z odrobina masła, odłóż do przestygnięcia. Ciasteczka zmiksuj na piasek, dodaj rozpuszczone masło i wymieszaj. Uszykuj formę do tarty o średnicy 23 cm, wyłóż dno i boki masą ciasteczkową. Schowaj do lodówki. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij na sztywno, następnie dodaj serek mascarpone, cukier puder i czekoladę, dobrze wymieszaj. Figi umyj, obierz delikatnie ze skórki i pokrój w plasterki. Masę z mascarpone wyłóż na spód ciasteczkowy a na górze poukładaj figi. Włóż do lodówki na min 3 h.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz