Sernik z gruszką

Sernik z gruszką 

Czas: 1,5 h Poziom: Łatwe
Gruszki:
dojrzałe  gruszki 5 szt
masło 1 łyżeczka
cukier 3 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
kardamon 2 łyżeczki
imbir w proszku 1 łyżeczka

Składniki na spód:
ciasteczka czekoladowe 2 opakowania
masło 3 łyżki
cynamon 1 łyżeczka
imbir w proszku 2 łyżeczki

Składniki na masę serową:
twaróg w wiaderku 750 g 
cukier drobny 1/2 szklanki
kwaśna śmietana 18% 1 szklanka
mąka pszenna 2 łyżki
jajka 4 szt
cynamon 2 łyżki

Polewa:
biała czekolada 100 g 
śmietana kremówka 3 łyżki

Gruszki umyć i obrać następnie pokroić w większą kostkę. Na patelni rozpuścić masło, po chwili dodać cukier i poczekać, aż się rozpuści. Dodać gruszki, przyprawy i smażyć, aż zrobią się miękkie (max 10 min). Gruszki odcedzić od soku i zostawić do przestygnięcia. 

Ciasteczka miksujemy w blenderze na sypko, mieszamy z rozpuszczonym masłem i resztą składników. Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na papier wysypać ciasteczka i wyrównać. Włóż formę do lodówki.

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Wszystko włożyć do miski i zmiksować do połączenia składników. Miksowanie nie powinno długo trwać, żeby nie napowietrzyć masy, wtedy sernik po upieczeniu może mocno opaść. Gotową masę serową wylać na ciasteczkowy spód i gęsto poutykać w nią gruszki. Piec w temp 160 stopni przez 60 min. Po upieczeniu schłodzić i włożyć na 12 h do lodówki.

Czekoladę razem ze śmietaną rozpuścić w kąpieli wodnej. Polać nią schłodzony sernik, następnie włożyć do lodówki żeby czekolada zastygła. 
Smacznego 


Komentarze