Orzechowo czekoladowa beza

Orzechowo czekoladowa beza

Czas: 1 h /1,5h Poziom: Średnie
Składniki na beze:
białka 6 szt
sól szczypta
cukier drobny 300 g
orzechy laskowe prażone (bez skórki) 100 g 
czekolada gorzka 60 g

Składniki na krem:
śmietana kremówka 200 ml
mascarpone 400 ml 
cukier puder 2 łyżki
nektarynki, borówki

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i zostawić do ostygnięcia. Orzechy zmiksować na mąkę w blenderze. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem, narysować na nim 2 równe okręgi. 

Białka ubij na sztywno razem z odrobiną soli. Następnie dodawaj cukier łyżeczka po łyżeczce, aż się dobrze rozpuści a beza stanie się gęsta i błyszcząca. Dodaj zmielone orzechy, wymieszaj. Dodaj wystudzoną czekoladę i dosłownie raz przemieszaj masę drewnianą szpatułką. Białka rozleją się jeszcze w piekarniku, także wyłóż je na papierze dalej od siebie. Blachę z bezami włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, następnie zmniejsz do 140 stopni i piecz przez 1,5 godziny. Wystudź ją w piekarniku, najlepiej przez noc. 

Produkty powinny być zimne. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i mascarpone  mieszamy wszystko do połączenia składników. Krem wykładamy na wystudzony płat bezy, przykrywamy go drugim płatem. Na górę kładziemy resztę kremu a na nim pokrojone nektarynki i borówki.
Smacznego 




Komentarze