Karkówka w winie i puree z batatów

Karkówka w winie i puree z batatów

Czas: 1,5 h Poziom: Łatwe Porcje: 2 
Składniki na mięso:
karkówka 4 plasterki
wino 1 lampka
czosnek 1 ząbek
papryka wędzona 2 łyżeczki
rozmaryn 1 łyżeczka
sól, pieprz

Składniki na puree:
bataty 2 szt
cynamon 2 łyżeczki
kardamon 1 łyżeczka
imbir świeży ok 2 cm
masło
sól, pieprz
kolendra świeża

Karkówkę wkładamy do marynaty z wina, zmiażdżonego czosnku i reszty przypraw, odstawiamy na 3 h. 
Bataty myjemy, obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy. Kiedy bataty będą miękkie wylewamy wodę dodajemy resztę przypraw i blendujemy na gładko. Kolendrę szatkujemy i dodajemy do puree, mieszamy.

Karkówkę wkładamy na grilla elektrycznego, bądź patelnie grillową. Pieczemy ok 20 min, aż mięso zrobi się miękkie i lekko zarumieni.

Proponuje podać do tego zieloną fasolkę szparagową z bułką tartą.

Smacznego



Komentarze