Zupa z pieczonych warzyw
Zupa z pieczonych warzyw
Czas: 60 min Poziom: Łatwe
Składniki:marchewka 3 szt
korzeń pietruszki 2 szt
seler korzeniowy 1 szt
cebula 1 szt
rozmaryn
bazylia
czosnek
passata 500 ml
oliwa z oliwek
cukier
sól, pieprz
Warzywa umyj i obierz, pokrój na mniejsze kawałki. Czosnek podziel na ząbki ale zostaw w łupince. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, połóż na niej warzywa posyp rozmarynem i skrop oliwą. Warzywa piecz w temp 180 stopni tak długo, aż zrobią się miękkie, ok 30 min. Warzywa przełóż do garnka, czosnek wyduś, wszystko zalej wodą i gotuj przez 10 min. Zupę zmiksuj blenderem na gładki krem. Następnie dolej passaty, dopraw i gotuj przez następne 10 min. Zupę można jeść bez dodatków albo tak jak ja z makaronem.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz