Sernik z liczi
Sernik z liczi
Czas: 40 min Poziom: Średni
Składniki na spód:
ciasteczka zbożowe 2 opakowania
masło 1/2 kostki
Składniki na środek:
żelatyna 3 łyżczki
biała czekolada 100 g
ser z wiaderka 450 g
liczi 1- 2 puszki (dałam 1,5 puszki)
cukier 2 łyżki
kremówka 250 ml
Składniki na górę:
zalewa z liczi 150 ml
żelatyna 2 łyżeczki
biała czekolada 100 g
kremówka 200 g
Liczi odsączamy i kroimy na mniejsze kawałki, zalewę odkładamy na później. Owoce przekładamy na ręcznik papierowy, tak żeby dobrze się odsączyły i nie rozmoczyły sernika.
Ciasteczka miksujemy na proszek, zalewamy rozpuszczonym masłem i mieszamy. Formę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masą ciasteczkową wykładamy dno formy.
Żelatynę namaczamy w odrobinie zimnej wody, odstawiamy na ok 10 min. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odkładamy do lekkiego przestudzenia. Odlewamy 40 ml kremówki, podgrzewamy ale nie doprowadzamy do wrzenia, mieszamy z napęczniałą żelatyną. Ważne, żeby śmietanka się nie gotowała bo żelatyna straci swoje właściwości żelujące. Dodajmy ją do czekolady i wszystko dokładnie mieszamy. Należy pilnować, żeby masa nie stężała podczas robienia dalszej części masy serowej. Resztę kremówki ubijamy na sztywno. Ser miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy stopniowo masę czekoladową i dokładnie mieszamy. Łączymy z bitą śmietaną i pokrojonym liczi. Przekładamy na ciasteczkowy spód i wkładamy do lodówki.
Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody i zostawiamy do napęcznienia. Zalewę z liczi gotujemy na średnim ogniu, aż zostanie 1/3 płynu. Do gorącego płynu wkładamy połamana czekoladę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy żelatynę i bardzo dokładnie wszystko mieszamy. Odstawiamy do przestygnięcia. Kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z przestudzona masą czekoladową. Wylewamy na sernik i odkładamy do lodówki najlepiej na noc.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz