Sernik na zimno z nektarynką

Sernik na zimno z nektarynką 

Czas: 40 min Poziom: Łatwe
Składniki na spód:
ciastka Łakotki czekoladowe 2 opakowania
masło 100 g

Składniki na masę serową:
twaróg półtłusty zmielony (wiaderko) 500g
cukier puder 200 g
sok z cytryny 1/2
żelatyna w proszku 20 g
serki waniliowe homogenizowane 150 g
kremówka 300 ml

Składniki na górę:
nektarynki dojrzałe 4 szt
porzeczka
galaretka pomarańczowa 1 szt

Żelatynę w proszku zalać 100 ml zimnej wody odstawić na 10 min.
Galaretę zalewamy 2/3 ilości gorącej wody zalecanej na opakowaniu, odstawiamy do przestygnięcia. 

Ciasteczka blendujemy do uzyskania konsystencji piasku. Masło rozpuszczamy i mieszamy razem z miksowanymi ciasteczkami. Blachę o średnicy 22 cm wykładamy papierem do pieczenia i wylepiamy dno i boki masą ciasteczkową. 

Serek z wiaderka miksujemy razem z cukrem pudrem, sokiem z cytryny.  Śmietanka kremówka powinna być zimna, ubijamy ją na sztywno. Napęczniałą żelatynę należy podgrzać, ciągle mieszając, aż się rozpuści. Należy uważać żeby nie doprowadzić do wrzenia bo straci swoje właściwości żelujące. Odstawiamy na chwilkę do przestygnięcia. Następnie łączymy ją z serkiem homogenizowanym dokładnie mieszając, dodajemy do masy serowej i ponownie wszystko miksujemy. Na koniec dodajemy ubita śmietanę i mieszamy wszystko dokładnie szpatułką. Masę serową przekładamy na formę i wkładamy do lodówki, aż stężeje. 

Nektarynki kroimy na księżyce, porzeczki myjemy i obieramy z szypułki. Układamy je na górze sernika. Kiedy galaretka będzie już zimna i lekko ścięta polewamy nią owoce i wkładamy sernik ponownie do lodówki. 

Smacznego 


Komentarze