Makaron z kurkami i boczkiem
Makaron z kurkami i boczkiem
Czas: 30 min Poziom: Łatwe Porcje: 4
Składniki:
makaron spaghettikurki 250 gr
boczek wg uznania
śmietana 18 % 200 ml
natka pietruszki duża kiść
czosnek 1 ząbek
cebula 1 szt
sól, pieprz
Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu.
Kurki porządnie czyścimy pod bieżącą wodą. Boczek kroimy na mniejsze kawałki, wkładamy na suchą patelnie i smażymy, aż tłuszcz się wypali a skwarki zrobią się chrupie. Jeśli boczek nie puścił dużo tłuszczu to dolej oliwy z oliwek. Dołóż pokrojoną drobno cebule i przeciśnięty przez prasę czosnek. Kiedy cebula się zeszkli dodaj kurki i podsmażaj tak długo, aż puszczą wodę. Dodaj śmietanę i duś ok 10 min. Na sam koniec dodaj przyprawy i natkę pietruszki. Do sosu dołóż ugotowany makaron i wszystko dokładnie wymieszaj.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz