Pasta z bobu

Pasta z bobu 

Czas: 30 min Poziom: Łatwe
Składniki:
bob 500 g
czerwona cebula 1 szt
pomidor 1 szt
czosnek 1 ząbek
papryczka chili do smaku 
kolendra sproszkowana lub świeża
oliwa z oliwek
sok z 1/2 cytryny
sól, pieprz

Bob gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Cebule kroimy w pióra, czosnek przeciskamy przez prasę, chili oczyszczamy z pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Wkładamy wszystko na patelnie na rozgrzaną oliwę i smażymy, aż cebula zrobi się miękka. Pomidora obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i wkładamy go na patelnie. Ugotowany bob obieramy ze skórki i dorzucamy do reszty warzyw, smażymy przez chwilę. po lekkim ostygnięciu miksujemy wszystko blenderem do uzyskania gładkiej pasty. Przyprawiamy solą, pieprzem, kolendrą i sokiem z cytryny, mieszamy. Pastę wkładamy na noc do lodówki. 
Smacznego 


Komentarze