Oryginalny sos bolognese
Oryginalny sos bolognese
Czas: 3h Poziom: Średnie
Składniki:pieczarki 20 g
marchewka 2 szt
seler korzeń 1/2 szt
łodygi selera naciowego 2 szt
cebula 1 szt
czosnek 2 szt
pomidory z puszki 1 szt albo świeże 5 szt
passata pomidorowa 500 ml
mięso mielone 400 g
liść laurowy 2 szt
tymianek, oregano,
cukier 1/2 łyżeczki
sól, pieprz
Wszystkie warzywa obieramy i kroimy na małe kawałki. W szerokim rondlu lub dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy cebule i czosnek. Po chwili dodajemy resztę warzyw i dusimy ok 10 min. Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory z puszki, bądź świeże obrane ze skórki. Dodajemy przyprawy, sól pieprz, cukier i dusimy 30 min. W tym czasie smażymy na osobnej patelni mięso z 1 ząbkiem czosnku ciągle rozdrabniając je na małe kawałki. Kiedy mięso będzie gotowe dodajemy je do warzyw razem z passatą. Gotujemy ok 1 godziny na małym ogniu, często mieszając.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz