Fondant - Lava cake
Czas: 30 min Poziom: Łatwe Porcje: 2
Składniki:
gorzka czekolada 100 g
masło 50 g
jajka 2 szt
cukier 2 łyżki
sól szczypta
mąka 1 łyżeczka + do posypania foremek
jagody
Foremki wysmarować dokładnie odrobią masła i oprószyć mąką. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Pokruszoną czekoladę rozpuścić razem z masłem w kąpieli wodnej. Jajka wbić do miski, dodać cukier i sól, wymieszać do połączenia składników, nie ubijać. Dodać mąkę i ponownie wymieszać. Roztopioną czekoladę przelać do jajek i wymieszać rózgą na jednolitą masę. Rozlać do przygotowanych foremek, tak do 2/3 pojemności. Włożyć do piekranika na 8 minut. Wyjąć z piekarnika i odczekać 1-2 minuty, delikatnie wyłożyć na talerzyk. Jagody umyć, włożyć na rozgrzaną patelnie. Podczas podgrzewania delikatnie podusić, tak żeby puściły sok. Fondant podawać z sosem jagodowym.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz