Beza z kremem straciatella
Beza z kremem straciatella
Składniki:
białka 6 sztsól szczypta
drobnego cukru 350 g
skrobia ziemniaczana 2 łyżeczki
sok z cytryny 1 łyżeczka
Składniki na krem:
śmietana kremówka 350 ml
mascarpone 500 g
cukier puder 2 łyżki
czekolada gorzka 100g
truskawki
jagody
borówki
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Kiedy białka będą sztywne można zacząć dodawać cukier, stopniowo (to ważne!), łyżka po łyżce, cały czas ubijając, do powstania gęstej, błyszczącej piany. Dodać sok z cytryny, skrobie i delikatnie wymieszać. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze odrysować okrąg od blaszki o średnicy 22 cm. Wyłożyć na okręgi masę bezową. Wstawić do nagrzanego do 150ºC piekarnika i po 5 minutach zmniejszyć temperaturę do 120ºC , piec przez 1.45 h. Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku. Najlepiej zostawić na noc w otwartym piekarniku.
Czekoladę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, cukier puder i gorzką czekoladę, wszystko mieszamy.
Krem wykładamy na jedną beze, układamy na nim borówki. Przykrywamy drugą warstwą bezy, następnie wykładamy kolejną warstwę kremu. Beze ozdabiamy kawałkami truskawek i jagodami.
Komentarze
Prześlij komentarz