Zupa z pieczonych pomidorów

Zupa z pieczonych pomidorów

Czas: 60 min Poziom: Łatwe
Składniki:
pomidory 5 szt
czerwona papryka 1 szt
suszone pomidory 8 szt
czerwona cebula 1 szt
papryczka chili do smaku
czosnek 4 ząbki
sól, pieprz, cukier
natka pietruszki
świeża bazylia
mozzarella

Pomidory i paprykę myjemy, kroimy na ósemki. Cebule kroimy na pół. Chili czyścimy z pestek. Blachę do pieczenia wykładamy papierem i kładziemy na nią wszystkie warzywa, czosnek zostawiamy w łupince. Polewamy wszystko olejem z suszonych pomidorów, posypujemy solą i pieprzem, mieszamy. Przykrywamy blachę folią aluminiową  i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 30 min. Po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 15 min. Warzywa wyciągamy i czekamy, aż trochę przestygną. Z papryki i pomidorów ściągamy skórkę, czosnek wyduszamy. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka i miksujemy blenderem na krem, dodajemy wody do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Zupę gotujemy, przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem. 
Moja propozycja podania: Zupę wlej do miseczek, posyp poszatkowana natką pietruszki i świeżą bazylią. Mozzarelle pokrój na mniejsze kawałki i dodaj do zupy. Zamiast sera możesz podać zupę z makaronem, bądź zjeść bez dodatków. 
Smacznego


Komentarze