Zupa z botwinki
Zupa z botwinki
Składniki:
botwinka 1 pęczek
marchewka 2 szt
korzeń pietruszki 2 szt
seler 1 szt
cebula 1 szt
por 1 szt
czosnek 2 szt
majeranek
magi suszone
liść laurowy 2 szt
ziele angielskie 3 szt
sok z cytryny 1 szt
sól, pieprz
migdały bez skórki 1/3 szklanki
koperek
Botwinkę myjemy, odcinamy liście i odkładamy na później. Buraczki, marchewkę, pietruszkę, seler obieramy kroimy na mniejsze kawałki. Do garnka z wodą wkładamy warzywa razem z cebulą, czosnkiem, zielem angielskim, liściem laurowym, magi i majerankiem. Gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Dodaj poszatkowane liście oraz łodygi botwinki i gotuj jeszcze 5 min. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Migdały włóż do blendera zalej niewielką ilością wody i zmiksuj do konsystencji śmietany. Zupę wlej do misek, włóż po dużej łyżce śmietany migdałowej i wymieszaj. Posyp wszystko poszatkowanym koperkiem. Zupy po dodaniu śmietany migdałowej nie można gotować.
Migdały włóż do blendera zalej niewielką ilością wody i zmiksuj do konsystencji śmietany. Zupę wlej do misek, włóż po dużej łyżce śmietany migdałowej i wymieszaj. Posyp wszystko poszatkowanym koperkiem. Zupy po dodaniu śmietany migdałowej nie można gotować.
Komentarze
Prześlij komentarz