Zapiekanka ziemniaczana z fasolką
Zapiekanka ziemniaczana z fasolką
Czas: 60 min Poziom: Średni
Składniki:
ziemniaki 8 szt
cukinia 1 szt
fasolka 400 g
mielone 300 g
czosnek 1 ząbek
cebula 1 szt
jajka 2 szt
śmietana 18% 250 ml
tymianek
majeranek
rozmaryn
sól, pieprz
gałązki świeżego rozmaryu
Ziemniaki obieramy i podgotowujemy w osolonej wodzie. Uważaj, żeby nie rozgotować ziemniaków, powinny być średnio twarde. Cukinie myjemy i kroimy na plasterki oprószamy solą, czekamy, aż puści wodę. Następnie grillujemy ją na patelni grillowej. Fasolkę myjemy, oczyszczamy, kroimy na pół i podgotowujemy w osolonej wodzie. Mielone przyprawiamy zmiażdżonym czosnkiem, majerankiem, rozmarynem i tymiankiem. Cebulkę szatkujemy i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Dodajemy mielone i smażymy rozdrabniając na mniejsze kawałki.
Formę do zapiekanki smarujemy olejem. Ugotowane ziemniaki kroimy w talarki i układamy w formie jako pierwszą warstwę, następnie kładziemy grillowaną cukinię, mięso mielone, fasolkę i kolejną warstwę ziemniaków. Jajka mieszamy razem ze śmietaną i wylewamy na zapiekankę. Na górę kładziemy gałązki rozmarynu i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30 minut.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz