Tzatziki bez nabiału

Tzatziki bez nabiału

Czas: 20 min /4 h Poziom: Łatwe
Składniki:
migdały bez skórki 100 g
sok z kiszonych ogórków
ogórek zielony 1 szt
czosnek 1 ząbek
świeża mięta, koperek, pietruszka
oliwa z oliwek 1 łyżka
sól i pieprz

Migdały zalej na min 3h sokiem z ogórków. Im dłużej będą namoczone, tym tzatziki będą bardziej kwaskowe. Następnie odcedź sok i zmiksuj migdały z odrobiną wody do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Jeśli migdały będą mało kwaśne można dodać sok z cytryny. Ogórek zetrzyj na tarce, posyp solą i odczekaj, aż puści sok, odcedź. Ogórki wraz z czosnkiem, oliwą i posiekanymi ziołami dodaj do migdałowej śmietany. Dopraw solą i pieprzem, odłóż na 1h do lodówki.

Smacznego


Komentarze