Stek z kalafiora
Stek z kalafiora
Składniki:
kalafior 1 szt
oliwa z oliwek
sól, pieprz
chili
kurkuma
pasta tahini 2 łyżki
syrop z agawy 1 łyżka
sok z cytryny 1 łyżka
czarnuszka
suszona żurawina
Kalafiora myjemy, obieramy z liści, kroimy na 2 cm kawałki. Oliwę mieszamy razem z przyprawami: chili, kurkuma, sól, pieprz. Kawałki kalafiora obtaczamy dokładnie w marynacie. Smażymy na patelni po 3 min z każdej strony. Przekładamy na blachę do pieczenia wyłożoną papierem. Kalafiora pieczemy w 190 stopniach przez 20 min, 2 razy przewróć go na drugą stronę.
Pastę Tahini zmieszaj z syropem z agawy i sokiem z cytryny. Gotowy kalafior polej sosem oraz posyp żurawiną i czarnuszką.
Komentarze
Prześlij komentarz