Oszukana Mozzarella
Czas: 30 min Poziom: Łatwe
Składniki:
migdały bez skórki 100 g
sok z 1 cytryny
skrobia ziemniaczana 2 czubate łyżki
sól 1 łyżeczka
zalewa z 1/2 litra wody i 1 łyżki soli
Migdały zmiel za pomocą blendera na proszek, dodaj trochę wody do uzyskania gęstego kremu. Przełóż masę do rondelka, dodaj sok z cytryny, skrobie, sól i dokładnie wszystko wymieszaj. Dalej mieszając zacznij podgrzewać do uzyskania zbitej klejącej kuli. Uważaj żeby nie zagotować masy i żeby nie powstały grudki. Poczekaj, aż serek delikatnie się ostudzi i uformuj go w ładną kulę. Do zamykanego pojemnika wlej zalewę z wody i soli, włóż kulkę migdałową do środka. Wstaw do lodówki na noc.
Komentarze
Prześlij komentarz