Kruszon z truskawkami
Kruszon z truskawkami
Czas: 1,5 h Poziom: Średnie
mąka pszenna 3 szklanki
masło 250 g
cukier 100 g
żółtka 6 szt
żółtka 6 szt
cukier wanilinowy 1 opakowanie
proszek do pieczenia 2 łyżeczki
kwaśna śmietana 1 łyżeczka
kakao 2 łyżki
budyń śmietankowy 2 opakowania
mleko
białka 6 szt
cukier puder 1 i 1/2 szklanki
mąka ziemniaczana 1 łyżka
truskawki 1kg
Mąkę przesiać do miski. Schłodzone masło zetrzeć na dużych oczkach do mąki. Dodać cukry, żółtka i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki zagniatamy. Mały kawałek z ciasta odrywamy, zawijamy go w folie aluminiową, odkładamy do zamrażalnika. Pozostałe ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej dodać kakao, śmietanę i dokładnie zagnieść. Średniej wielkości blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Najpierw wylepiamy dno ciemnym a potem jasnym ciastem. Budyń ugotować według przepisu na opakowaniu z mniejszą ilością mleka tak żeby był bardziej gęsty. Truskawki myjemy i kroimy w plasterki, rozkładamy je na cisto. Budyń wylać po całości. Białka ubić na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawać cukier puder i dalej ubijać do uzyskania błyszczącej pianki. Wymieszać drewnianą łyżką z proszkiem budyniowym i mąką ziemniaczaną. Beze wyłożyć na wierzch ciasta. Kawałek ciasta który był w zamrażarce zetrzeć na tarce i posypać nim górę placka. Piec w 160 stopniach przez ok. 1 godzinę.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz