Szakszuka z pomidorami

Szakszuka z pomidorami


Czas: 30 min Porcje: 2 Poziom: Łatwe
Składniki:
jajka duże 2 szt /małe 3 szt
pomidory czerwone 2 szt
pomidor malinowy 1 szt
cebula 1/2 szt
kabanos 1 szt
szczypiorek
bazylia świeża
sól i pieprz

Pomidory trzeba sparzyć i ściągnąć skórkę, następnie pokroić w kostkę. Kabanosy pokroić
na 1 cm kawałki. Na rozgrzej patelni rozpuszczamy masło i wrzucamy poszatkowaną cebulę i kabanosy. Po chwili dodajemy pomidory i czekamy, aż puszczą sok. Jajka wbijamy bezpośrednio na patelnie, przyprawiamy solą i pieprzem. Patelnie przykrywamy i czekamy, aż białka się zetną a żółtka będą miękkie. Posypujemy bazylią i poszatkowanym szczypiorkiem.  Podajemy prosto z patelni razem z chlebem.
Smacznego


Komentarze