Spaghetti z botwinką
Spaghetti z botwinką
Czas: 40 min Poziom: Łatwy Porcje: 4
Składniki:
makaron spaghetti
botwinka z buraczkami 1 pęczek
szalotka 1 szt
czosnek 1 ząbek
boczek wędzony
śmietanka 18 % 150 ml
natka pietruszki
parmezan
orzeszki Pini
sól i pieprz
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Botwinkę płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki. Buraczki obieramy, kroimy w półksiężyce i gotujemy al dente w wodzie. Boczek kroimy na mniejsze kawałki - skwarki, wkładamy na rozgrzaną patelnie i czekamy, aż tłuszcz się wytopi. Cebule kroimy w kostkę, a czosnek w płatki dodajemy do boczku. Po chwili dodajemy buraczki i botwinkę czekamy, aż zmniejszy swoją objętość. Wlewamy śmietankę, przyprawiamy solą i pieprzem mieszamy. Ugotowany makaron wkładamy do sosu z botwinką i mieszamy wszystko. Gotowe spaghetti przekładamy na talerze, oprószamy poszatkowaną natką pietruszki, parmezanem pokrojonym w wiórki i orzeszkami.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz