Risotto z botwinką
Risotto z botwinką
Czas: 40 min Porcje: 2 Poziom: Łatwe
Składniki:
ryż do risotto (Arborio) 1/2 szklanki
pęczek botwinki z buraczkami
szparagi zielone 5 szt
wino półwytrawne 1 kieliszek
bulion 300 ml
masło
starty parmezan 1/3 szklanki
pestki dyni
natka pietruszki
sól pieprz
Na patelni rozpuszczamy masło, wsypujemy ryż i prażymy aż zrobi się szklisty, zalewamy go kieliszkiem wina, czekamy aż się wchłonie. W międzyczasie myjemy botwinkę, kroimy ją na mniejsze kawałki, tak samo buraczki i szparagi. Do ryżu dodajemy stopniowo bulion, zalewamy jedną porcją czekamy aż się wchłonie, wtedy dodajemy kolejną porcje. Risotto należy często mieszać. Razem z pierwszą porcja bulionu do ryżu dodajemy pokrojone buraczki i szparagi. Kiedy ryż zrobi się miękki dodajemy do niego starty parmezan, poszatkowaną natkę pietruszki i łyżeczkę masła, doprawiamy solą i pieprzem szybko mieszamy. Uważaj z solą bo przez parmezan łatwo przesolić danie. Przekładamy na talerze i posypujemy pestkami dyni.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz