Panna cotta bez nabiału
Panna cotta bez nabiału
Czas: 30 min/ 3h Poziom: Średni Porcje: 3/4
Składniki:
żelatyna 5 łyżek
mleko kokosowe 400 ml
wanilia 1 laska
syrop z agawy 3 łyżki
mango
owoce (jagody, banan)
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody przez 10 min, aż zrobi się gęsta. Mleko wlewamy do garnuszka. Wanilie przekrawamy na pół i wyciągamy nożem ziarenka, dodajemy je do mleka. Wszystko zagotowujemy, dodajemy syrop z agawy, mieszamy. Żelatynę podgrzewamy w niskiej temperaturze, aż się rozpuści, najlepiej w kąpieli wodnej, bądź w mikrofali przez 15 sekund. Z żelatyną trzeba uważać żeby jej nie przegrzać, bo straci swoje właściwości żelujące. Do delikatnie przestudzonego mleka wlewamy żelatynę i dokładnie mieszamy. Przelewamy wszystko do miseczek i wkładamy do lodówki, aż stężeje.
Mango myjemy i obieramy, kroimy na kawałki i miksujemy blenderem na gładko. Gotowym musem polewamy panna cotte, ozdabiamy owocami.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz