Ogórki w kurkumie
Ogórki w kurkumie
Czas: 30 min Poziom: Łatwe
Składniki:ogórki gruntowe 10 szt
cebula 1 szt
czosnek 2 ząbki
papryczka chili do smaku
syrop z agawy 2 łyżki
sos sojowy 2 łyżki
olej sezamowy
kurkuma 2 łyżki
imbir ok 2 cm
sezam 3 łyżki
szczypiorek
Ogórki obierz ze skórki, pokrój wzdłuż na ćwiartki i usuń nasionka. Wymieszaj z solą i poczekaj aż ogórki puszczą wodę, odsącz ją. Imbir i czosnek przeciskamy przez prasę, chili kroimy na małe kawałki, cebulę szatkujemy, wkładamy wszystko na rozgrzany olej sezamowy. Dodaj kurkumę i podsmaż wszystko mieszając. Dorzuć ogórki, dopraw sosem sojowym, syropem, zalej trochę wodą i podsmażaj tak długo, aż woda nie odparuję. Przed podaniem posyp wszystko podprażonym sezamem i poszatkowanym szczypiorkiem.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz