Cisto kruche z rabarbarem
Cisto kruche z rabarbarem
Czas: 70 min Poziom: Średni
Składniki na spód:
mąka pszenna 1 szklanka
cukier puder 1/3 szklanki
zimne masło 125 g
jajko 1 szt
sól 1/2 łyżeczki
Składniki na środek:
rabarbar 0,5 kg
cukier 4 łyżki
mleko sojowe o smaku waniliowym 500 ml
mąka ziemniaczana 4 łyżki
Kruszanka:
maka pszenna 1/3 szklanki
cukier 1/2 szklanki
zimne masło 125 g
Mąkę mieszamy z solą i z cukrem pudrem, dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło, 2 łyżki wody oraz jajko, wyrabiamy wszystko na jednolite ciasto. Formujemy je w kulę, zawijamy w folię aluminiową i chowamy na 30 min do lodówki. Po tym czasie cisto rozwałkujemy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia Wylepiamy dno i boki formy. Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem, przykrywamy folią aluminiową i posypujemy suchym grochem albo ryżem dla obciążenia. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. 5 minut przed końcem ściągamy folię z obciążeniem i pieczemy dalej. Po tym czasie wyciągamy ciasto do ostygnięcia.
Rabarbar myjemy, obieramy, kroimy na 1 - 2 cm kawałki. Wkładamy na suchą patelnie posypujemy cukrem i podgrzewamy tak długo, aż owoc puści sok. Odsączamy na durszlaku. Mleko sojowe wlewamy do garnka i mieszamy z mąką ziemniaczaną, podgrzewamy cały czas mieszając aż zgęstnieje. Budyń odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę mieszamy razem z cukrem i pokrojonym w kostkę masłem. Wyrabiamy wszystko palcami do uzyskania kruszonki.
Na ciasto wylewamy budyń, kładziemy rabarbar i posypujemy kruszonką, wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz