"Budyń" waniliowy z chia
"Budyń" waniliowy z chia
Czas: 30 min Porcje: 4 Poziom: Łatwe
Składniki:
mleko sojowe o smaku waniliowym 500 ml
chia 2 łyżki
mąka ziemniaczana
jagody w syropie
owoce
Szykujemy deserówki lub inne miseczki, na ich dnie kładziemy po dwie łyżeczki jagód i syropu. 250 ml mleka sojowego wlewamy do garnuszka, dodajemy 3 łyżki mąki ziemniaczanej, gotujemy. Budyń cały czas mieszamy, aż nie zgęstnieje i nie zacznie bulgotać. Przekładamy go na jagody. Kolejne 250 ml mleka mieszamy z 1 i 1/2 łyżki skrobi, gotujemy ciągle mieszając. Kiedy zaczną pojawiać się bąbelki ściągnij garnek z pieca dodaj 2 łyżki nasion chia, dokładnie wymieszaj. Przełóż na poprzednią porcje budyniu. Wstaw na 3 godziny do lodówki. Przed podaniem ozdób owocami.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz