Azjatycki makaron
Azjatycki makaron
Czas: 40 min Poziom: Łatwy Porcje: 4
Składniki:
makaron ryżowy 1 opakowanie
czosnek 1 ząbek
imbir korzeń 2 cm
papryczka chili 1/3 szt
szalotka 2 szt
marchewka 1 szt
fasolka szparagowa 15 szt
pędy bambusa 1/3 puszki
grzybki mun (suszone) 5 szt
pierś z kurczaka 1 szt
przyprawa 5 smaków
kolendra świeża
szczypiorek
limonka 2 szt
sos sojowy 4 łyżki
syrop z agawy 2 łyżki
olej sazamowy
sól, pieprz
sezam
nerkowce
Makaron gotujemy wg opisu na opakowaniu. Piersi z kurczaka myjemy, kroimy na małe kawałki i marynujemy w przyprawie 5 smaków. Grzybki zalewamy gorącą wodą i odstawiamy, aż napęcznieją. Marchewkę myjemy i kroimy w słupki. Fasolkę myjemy i kroimy na pół. Na patelni rozgrzewamy olej sezamowy, dodajemy posiekaną cebule, czosnek i imbir przeciśnięty przez prasę, pokrojoną drobno papryczkę bez pestek. Po chwili dodajemy marchewkę i fasolkę, dusimy pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Dodajemy piersi z kurczaka i smażymy. Kiedy piersi będą gotowe dodajemy pokrojone grzybki i odsączone pędy bambusa. Na patelnie wlewamy sos sojowy, syrop z agawy i wyciśnięty sok z 1 limonki, przyprawiamy sola i pieprzem. Dorzucamy ugotowany makaron, mieszamy wszystko. Na koniec dodajemy orzechy nerkowca. Makaron przekładamy do miseczek, posypujemy sezamem, posiekaną kolendrą i szczypiorkiem. Do porcji dodajemy 1/4 limonki, którą wyciskamy przed samym jedzeniem.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz