Tarta z jabłkiem i bezą
Tarta z jabłkami i bezą
Składniki na ciasto:
mąka pszenna 250 g
masło 125
cukier puder 3 łyżeczki
jajko
sól szczypta
zimna woda 2 łyżki
Wszystkie składniki powinny być zimne. Do mąki dodajemy pokrojone na kawałki masło, wyrabiamy do momentu aż będzie przypominać kruszonkę. Dodać resztę składników i szybko zagnieść. Wyrobione ciasto zawinąć w folię aluminiową i schować do lodówki na min 30 minut. Uszykować naczynie do pieczenia tarty o średnicy 25 cm, wysmarować je masłem i oprószyć mąką. Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozwałkować na grubość ok 3 mm, przełożyć na formę, wyrównać i ponakłuwać gęsto widelcem. Na górę położyć papier do pieczenia, przydusić go do ciasta, wysypać ryż, groch lub ceramiczne kulki tak aby obciążyć ciasto (nie pojawią się pęcherze powietrza). Tak przygotowane ciasto włożyć na 15 minut do piekarnika nagrzanego do 190, następnie usunąć papier z obciążeniem i pice przez 10 minut.
Składniki na nadzienie:
jabłka 3 szt
cynamon 2 łyżki
kardamon 2 łyżki
syrop klonowy/z agawy/ miód 2 łyżki
skrobia ziemniaczana 4 łyżki
Jabłka obierz ze skórki następnie pokrój na 1 cm kawałki, dodaj przyprawy, słodzik , skrobie. wymieszaj wszystko dokładnie.
Beza:
białka 3
drobny cukier 180 g
skrobia ziemniaczana 1 łyżka
Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać po łyżce cukru, cały czas ubijając aż piana będzie sztywna i błyszcząca. Na koniec dodać skrobie i dokładnie wymieszać.
Na przygotowany spód od tarty, ułożyć kawałki jabłka, na nie wyłożyć łopatką beze. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na 25 minut. Jeśli beza będzie się szybko rumienić zmniejszyć stopnie. Zostawić do ostygnięcia na noc w piekarniku.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz