Placki z batatów
Placki z batatów
Porcje: 4 Czas: 60 min Poziom: Średni
Składniki:
bataty małe 2 szt
ugotowana kasza jęczmienna 250 g
jajko 1 szt
mąka pszenna 6 łyżki
czerwona cebula 1 szt
czosnek 1 ząbek
sezam
natka pietruszki
papryczka chili
sól i pieprz
Dodatkowo:
awokado
musztarda francuska 1 łyżeczka
sok z limonki
mód 1 łyżeczka
oliwa z oliwek 1 łyżeczka
sól, pieprz
wędzony łosoś
Umyte, przecięte na pół bataty pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 ok. 35 minut. Studzimy je i miksujemy blenderem, dodajemy kaszę, jajko, mąkę, cebule, czosnek mieszamy. Przyprawiamy do smaku. Formujemy kotleciki, obtaczamy je w sezamie a następnie obsmażymy na patelni z obu stron. Przekładamy je na blaszkę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 przez 15 minut.
Dodatkowo przygotowujemy pastę z awokado. Miąższ z awokado miksujemy z sokiem z limonki. Do masy dodajemy musztardę, miód, oliwę, sól i pieprz, mieszamy.
Placki podajemy z pastą z awokado i plasterkiem wędzonego łososia.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz