Pieczone warzywa
Pieczone warzywa
Czas: 40 min, Porcja: 4 Poziom: Łatwe
Składniki:
marchewka 2 szt
pietruszka korzeń 2 szt
batat 1 szt
ugotowany burak 1 szt
jarmuż 1/2 opakowania
Czosnek 3 ząbki
oliwa z oliwek
rozmaryn kilka gałązek
sól, pieprz, cukier
Warzywa myjemy, obieramy kroimy w słupki. Na blachę układamy papier do pieczenia, przekładamy na nią warzywa i czosnek w łupinkach. Skrapiamy wszystko oliwą z oliwek, doprawiamy solą, pieprzem i cukrem, mieszamy. Rozmaryn układamy między warzywami i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 min (aż warzywa będą miękkie i zarumienione). W międzyczasie umyty i wysuszony jarmuż skrapiamy oliwą, posypujemy solą i pieprzem, dokładnie mieszamy tak aby listki były dobrze pokryte oliwą. Temperaturę w piekarniku zmniejszamy do 100 stopni, na warzywa kładziemy jarmuż i pieczemy przez 15 minut, do momentu aż jarmuż zrobi się chrupki jak chipsy.
Smacznego
Komentarze
Prześlij komentarz