Leniwe Wege

Leniwe Wege


Czas: 30 min Porcje: 3-4 Poziom: Łatwe

Składniki:
tofu 300g
sok z 1 cytryny
syrop z agawy 3 łyżeczki (słodzik wg uznania)
mąka pszenna 70g
mąka ziemniaczana 50g 
jagody świeże/mrożóne
borówki

Tofu, sok z cytryny, sól i syrop z agawy dokładnie blendujemy na gładką masę. Tofu musi być dobrze zmiksowane, żeby w masie nie było grudek. Dosypujemy oba rodzaje mąki i ugniatamy. Blat należy oprószyć mąką, ale nie za dużo żeby kluski nie były twarde od zbyt dużej ilości mąki. Ciasto dzielimy na części, z każdej z nich formujemy wałek, nożem tniemy je w romby. W dużym garnku zagotowujemy wodę z solą i wrzucamy do kniej kluski, po wypłynięciu na wierzch ok 3 min wyciągamy je łyżką cedzakową. Jagody podgrzewamy na patelni albo w małym garnuszku tak żeby puściły sok, dolej trochę wody, jeśli chcesz możesz je posłodzić. Kluski wyłóż na talerz, polej sosem z jagód i ozdób borówką.
Smacznego




Komentarze